Programul Electric Up 2, finanțare pentru instalarea sistemelor de panouri electrice si a stațiilor de reîncărcare
Data publicării: 09-07-2024
Categorie: Energie
Finanțare pentru panouri fotovoltaice și stații de încărcare pentru IMM-uri și sectorul Horeca. Beneficiarii pot primi până la 150.000 euro pentru investiții în energie regenerabilă, acoperind până la 100% din cheltuielile eligibile. Finanțarea vizează achiziția și instalarea panourilor fotovoltaice și stațiilor de reîncărcare, cu cofinanțare minimă de 25% și un termen de implementare de 1 an
0746094658
0746094658
porconsultbusiness@gmail.com
*Puterea de instalarea a panourilor trebuie să fie de minim 27 kWP și maxim 150 kWp pentru consumul propriu și minim 22 kW pentru vehicule electrice și hibrid.
Suma alocată pe beneficiar
Suma finanțării pentru un beneficiar este de maxim 150.000 euro sau 746.045 lei.
Ajutor de minimis
Prin Programul de finanțare, se oferă un ajutor de minimis întreprinderilor mici și mijlocii, conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării acestora, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, beneficiari sunt și operatorii economici din domeniul HORECA, conform clasificării CAEN aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997 și actualizată prin Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/2007, care desfășoară una dintre activitățile specifice acestui sector. Fiecare beneficiar poate primi un ajutor de până la 100.000 euro, acoperind până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Contribuție și cofinanțare
Cofinanțarea este de minim 25%.
Termen și durata de monitorizare
Termenul de implementare este de 1 an, iar durata monitorizării este de 5 ani după finalizarea implementării.
Beneficiari
IMM-urile sau entitățile din domeniul Horeca și întreprinderile mari și cele individuale o să poată beneficia de acest program.
Condiții de eligibilitate
Solicitanții eligibili pentru a participa în cadrul programului sunt IMM-uri și operatori economici din domeniul Horeca, care îndeplinesc cumulativ condițiile de eligibilitate stabilite în schema de minimis, dintre care se menționează:
- Operatorii economice din domeniul Horeca care desfășoară activități aparținând de codurile CAEN:
Cod CAEN | Descriere |
---|---|
5510 | Hoteluri și alte facilități de cazare similare |
5530 | Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere |
5520 | Facilități de cazare pentru vacanțe și perioadă de scurtă durată |
5610 | Restaurante și alte activități de servicii de alimentație |
5621 | Activități de alimentație (catering) pentru evenimente |
5590 | Alte servicii de cazare |
5630 | Baruri și alte activități de servire a băuturilor, n.c.a. |
5629 | Alte activități de alimentați |
9329 | Alte activități recreative și distractive n.c.a. conform clasificării activităților din economia națională aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997 , cu modificările și completările ulterioare |
- Beneficiarul deține un contract de furnizare a energiei electrice valabil pentru punctul de consum unde solicită finanțarea, cu cel puțin 12 luni consecutive facturate, sau un audit energetic care estimează consumul pentru 12 luni consecutive sau pentru perioada corespondentă activității sezoniere, după caz.
- Nu are datorii în ceea ce privește impozitele, contribuțiile și amenzile către bugetul de stat și bugetele locale, conform legislației în vigoare.
- Are un cont deschis la Trezoreria Statului sau, în cazul în care nu deține unul, se angajează să deschidă un cont la Trezorerie până cel târziu la data încheierii contractului de finanțare pentru decontarea cu Autoritatea.
- Nu este sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
- Se obligă să elaboreze, prin instalatorul ales, toată documentația tehnică necesară pentru instalarea sistemului de panouri fotovoltaice și a stațiilor de reîncărcare, conform legislației în vigoare, cerințelor operatorilor de distribuție a energiei electrice și criteriilor de eligibilitate din ghidul de finanțare.
- Se angajează să instaleze sistemul de panouri fotovoltaice și stațiile de reîncărcare prin intermediul instalatorului ales, respectând toate cerințele legale și criteriile de eligibilitate specificate în ghidul de finanțare.
- Valoarea totală a ajutoarelor de minimis primite de solicitant în ultimii 3 ani consecutivi nu depășește plafonul stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013, precum și plafonul stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 360/2012 al Comisiei din 25 aprilie 2012.
- Dacă solicitantul este parte a unei întreprinderi unice, conform definiției din art. 2 alin. 2 din Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013, valoarea totală a ajutoarelor de minimis se va calcula prin însumarea ajutoarelor de minimis primite pe o perioadă de 3 ani consecutivi de toate întreprinderile care fac parte din întreprinderea unică.
- În cazul unităților HoReCa cu activitate sezonieră, acestea oferă servicii turistice cu caracter sezonier pentru o durată de maximum 6 luni într-un an calendaristic, în conformitate cu recunoașterea acestei forme de activitate prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Cheltuieli eligibile
- Cheltuielile pentru achiziția și montajul sistemului de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 kWp și 150 kWp, incluzând principalele componente: panouri fotovoltaice, invertor/invertoare, echipamente de conexiune, structura de montaj, modul de comunicație, contoare inteligente pentru măsurarea și transmiterea de la distanță a energiei produse și consumate, precum și tablouri electrice pentru curent continuu/alternativ.
- Cheltuielile pentru achiziția și instalarea a cel puțin unei stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibride plug-in, cu o putere minimă de 22 kW și minim două puncte/prize de încărcare (2x11kW).
- Cheltuielile pentru achiziționarea unui sistem de stocare a energiei produse, având o capacitate de stocare de cel puțin 30% din energia produsă de panourile fotovoltaice.
- Cheltuielile pentru achiziționarea și montajul unui sistem electric alternativ de încălzire/răcire, opțional, reprezentând maxim 30% din valoarea totală a acestuia.
- Cheltuielile pentru proiectare și obținerea avizelor necesare, reprezentând maximum 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului.
- Cheltuieli de consultanță și management de proiect, reprezentând maximum 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului.
- Cheltuielile pentru montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare a energiei, a stației/stațiilor de reîncărcare și a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire, reprezentând maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului.
- Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este considerată cheltuială eligibilă dacă este nedeductibilă.
- Cheltuielile pentru racordarea la rețeaua de energie electrică (branșamentul și tariful de racordare) nu sunt eligibile pentru finanțare din cadrul Programului.
- Sunt eligibile doar cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, cu excepția cheltuielilor pentru proiectare, consultanță și management de proiect, angajate după intrarea în vigoare a OUG nr.159/2020, dovedite cu documente aferente.