Programul regional Sud-Est 20.000 - 200.000 Euro pentru microîntreprinderi

Data publicării: 16-06-2024

Categorie: Servicii

Microîntreprinderile din regiunea de dezvoltare Sud Est au acum oportunitatea de a accesa finanțare pentru investiții în dezvoltarea și modernizarea afacerilor lor. În cadrul acestui program, valoarea finanțării variază între 20.000 și 200.000 de euro, oferind astfel sprijin financiar diverselor nevoi ale microîntreprinderilor.

0746094658

0746094658

porconsultbusiness@gmail.com



Programul regional Sud-Est 20.000 - 200.000 Euro pentru microîntreprinderi

Perioada pentru depunere

29.05.2024, 10:00 - 28.06.2024, 16:00

Interval financiar

Minim: 20.000 euro

Maxim: 200.000 euro

Contribuție și cofinanțare

Contribuția proprie este de 10% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Eligibilitate

  • Societăți constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale sau societăți cooperative constituite în baza Legii nr. 1/2005 privind organizara și funcționarea cooperației sau asociaţii şi fundaţii, care funcţionează în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
  • Beneficiarul a înregistrat un număr mediu de salariaţi de cel puţin 1 în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanţare şi menţine numărul mediu de salariaţi cel puţin la nivelul înregistrat în exerciţiul financiar anterior depunerii cererii de finanţare pe tot parcursul perioadelor de evaluare, selecţie, contractare, implementare, precum şi pe perioada de sustenabilitate a investiţiei, respectiv 3 ani de la plata finală în cadrul contractului de finanţare.
  • Solicitantul se încadrează în categoria microîntreprinderilor conform prevederilor Anexei I la Regulamentul (UE) nr. 2014/651. Microîntreprinderea este o întreprindere care are mai puțin de 10 angajați și a cărei cifră de afaceri anuală și/sau al cărei bilanț anual total nu depășește 2 milioane EUR. Calitatea trebuie să existe atât la data depunerii aplicației de proiect, cât și la data semnării contractului de finanțare (pe parcursul întregii perioade de verificare și contractare).
  • Solicitantul de finanțare a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare.
  • O întreprindere care depune aplicația de finanţare în cursul anului 2024 trebuie să fi fost înființată cel mai târziu la 3 ianuarie 2023
  • Trebuie să existe profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare
  • Solicitantul de finanțare deține un drept real asupra locației de implementare a proiectului.
  • Solicitantul NU desfășoară activități cu produse/servicii cu caracter erotic sau obscen, activități din domeniul jocurilor de noroc (producție, construcție, distribuție, prelucrare, comerț sau software conex), precum și cele care contravin ordinii publice și/sau prevederilor legale în vigoare;
  • Solicitantul va declara la depunerea cererii de finanțare și va demonstra respectarea obligaţiilor pentru implementarea principiului „Do No Significant Harm” (DNSH) pe toată perioada de implementare a proiectului.

Activități eligibile

  • Activități în care este utilizată simbioza industrială
  • Activități de promovare a amprentei de mediu a produsului sau oganizarea unor studii asupra amprentei de carbon.
  • Construirea, modernizarea și extinderea infrastructurilor, inclusiv asigurarea utilităților generale: alimentare cu apă, canalizare, agent termic, energie electrică, PSI. Infrastructurile sunt definite conform Legii nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare, cu modificările și completările ulterioare.
  • Dotare cu active corporale: echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, considerate mijloace fixe.
  • Dotări pentru echipamente specifice persoanelor cu dizabilități: solicitantul trebuie să prezinte o analiză justificativă și o modalitate de utilizare efectivă a acestor echipamente în cadrul proiectului. În absența justificării, acestea vor fi considerate cheltuieli neeligibile.
  • Dotare cu instalații/echipamente pentru economii de energie și utilizarea surselor regenerabile: stații de încărcare, pompe de căldură, mini-eoliene, compresoare aer, panouri și/sau sisteme fotovoltaice, panouri solare.
  • Dotare cu active necorporale legate de funcționarea mijloacelor fixe achiziționate: programe informatice, utilizarea IT și a proprietății intelectuale (brevete, licențe, mărci comerciale), elemente pentru digitalizarea exclusivă a activității aferente codului CAEN finanțat.
  • Activități din domeniul economiei circulare: soluții pentru recuperarea și reutilizarea materiilor prime, materialelor și produselor, prin reintroducerea în procesul principal de fabricație sau crearea de noi produse/servicii. Dezvoltarea de noi activități economice necesare integrării în lanțurile valorice.
  • Activități dedicate extinderii piețelor de vânzare și a gamei de produse și servicii oferite. Participarea la principalele canale și platforme de internaționalizare, inclusiv târguri și expoziții la nivel național și/sau extern, legate de codul CAEN finanțat.
  • Activități de sprijinire a designului unui produs pentru durabilitate, reutilizare, reciclare sau reparabilitate.

Cheltuieli eligibile

  1. Cheltuieli privind investiția de bază:

    1. Construcții și Instalații: Cheltuieli pentru construcția, modernizarea și extinderea spațiului de producție/servicii ale microîntreprinderilor. Incluse: execuția clădirilor, construcțiilor speciale, și instalațiilor aferente (electrice, sanitare, încălzire, ventilare, climatizare, P.S.I., telecomunicații și alte instalații impuse de destinația obiectivului).
    2. Utilaje și Echipamente Tehnologice:

      Cu montaj: Cheltuieli pentru achiziționarea utilajelor și echipamentelor tehnologice ce necesită montaj, inclusiv cele din instalațiile funcționale.

      Fără montaj: Cheltuieli pentru utilaje și echipamente tehnologice care nu necesită montaj și pentru echipamentele de transport tehnologic.

      Montaj: Cheltuieli aferente montajului utilajelor tehnologice și al utilajelor incluse în instalațiile funcționale, inclusiv rețelele aferente necesare funcționării acestora.

    3. Dotări:

      • Echipamente tehnologice și utilaje: Achiziționarea echipamentelor tehnologice, utilajelor, instalațiilor de lucru, mobilierului, echipamentelor informatice și biroticii. Acestea trebuie să se regăsească în:

        Subgrupa 2.1 „Echipamente tehnologice - mașini, utilaje și instalații de lucru”

        Subgrupa 2.2 „Aparate și instalații de măsurare, control și reglare”

        Clasa 2.3.6 „Utilaje și instalații de transportat și ridicat” (cu excepția anumitor subclase)

        Grupa 3 „Mobilier, aparatură birotică, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale și alte active corporale” din Hotărârea Guvernului nr. 2139/2004.

      • Instalații/echipamente pentru economii de energie: Achiziționarea instalațiilor și echipamentelor specifice pentru economii de energie și utilizarea surselor regenerabile, exclusiv pentru investiția finanțată (ex: stații de încărcare, pompe de căldură, mini-eoliene, compresoare aer, panouri și/sau sisteme fotovoltaice, panouri solare).

    Conform Regulamentului (UE) 2021/1058, sunt excluse de la finanțare investițiile legate de producția, prelucrarea, transportul, distribuția, stocarea sau arderea combustibililor fosili. Echipamentele/utilajele/instalațiile care funcționează prin arderea combustibililor fosili (inclusiv biocombustibili) nu sunt eligibile; sunt eligibile doar cele alimentate exclusiv electric. Echipamentele mobile trebuie înregistrate fiscal la sediul social/punctul de lucru înregistrat fiscal unde va fi implementat proiectul, în Regiunea Sud-Est.

  1. Cheltuieli pentru asigurarea utilităților obiectivului - aici se includ cheltuielile pentru asigurarea cu utilităţile necesare funcţionării obiectivului de investiţie care se execută pe spațiul respectiv, dar și cheltuielile pentru racordarea la rețelele de utilități, canalizare, telecomunicații, energie electrică, alimentare cu apă, încălzire, etc..
  2. Cheltuieli pentru amenajarea terenului
    1. Amenajarea terenului:
      • Demolări, Demontări, Dezafectări: Cheltuieli pentru demolarea, demontarea și dezafectarea construcțiilor sau instalațiilor existente pe amplasamentul unde se va realiza investiția de bază.
      • Defrișări: Costuri legate de tăierea și înlăturarea vegetației existente pe terenul destinat proiectului.
      • Evacuări Materiale Rezultate: Cheltuieli pentru transportul și evacuarea materialelor rezultate din demolări sau defrișări.
      • Devieri Rețele de Utilități: Costuri pentru relocarea sau devierea rețelelor de utilități existente în amplasamentul proiectului.
      • Sistematizări pe Verticală: Lucrări pentru pregătirea terenului în vederea construcțiilor, inclusiv nivelarea și pregătirea terenului conform cerințelor proiectului.
      • Drenaje și Epuizmente: Instalarea sistemelor de drenaj și epuizmente pentru gestionarea apelor pluviale sau a apelor subterane în timpul și după construcție. Excluderea devierilor de cursuri de apă din această categorie.
    2. Amenajări pentru protecția mediului și aducerea la starea inițială
      • Lucrări și Acțiuni de Protecția Mediului: Cheltuieli pentru implementarea măsurilor de protecție a mediului în timpul și după finalizarea lucrărilor de construcție. Acestea includ acțiuni pentru reducerea impactului asupra mediului și refacerea cadrului natural afectat de proiect.
      • Plantare de Copaci: Costuri pentru plantarea de noi arbori în zonele afectate de lucrările de construcție pentru a compensa defrișările sau pentru a îmbunătăți calitatea mediului înconjurător.
      • Reamenajare Spații Verzi: Lucrări pentru reînnoirea sau îmbunătățirea zonelor verzi afectate de proiect, inclusiv replantarea de iarbă, plante și alte elemente vegetale.
      • Alte Lucrări/Acțiuni pentru Protecția Mediului: Orice alte măsuri necesare pentru protecția și restaurarea mediului în conformitate cu cerințele legale și regulamentare.
  3. Cheltuieli cu proiectarea și asistența tehnică - această secțiune include cheltuielile necesare pentru proiectarea și asistența tehnică asociată proiectelor care necesită autorizare. Aceste cheltuieli sunt limitate la 7% din valoarea eligibilă a investiției de bază, conform capitolului 4 din devizul general.
    1. Studii:
      • Studii de teren: Evaluări și cercetări de teren necesare pentru planificarea și implementarea proiectului.
      • Raport privind impactul asupra mediului: Documentație care evaluează impactul proiectului asupra mediului înconjurător și propune măsuri de protecție și mitigare.
      • Alte studii specifice: Studii necesare pentru a fundamenta deciziile de proiectare și implementare.
    2. Documentații-suport și Cheltuieli pentru Obținerea de Avize, Acorduri și Autorizații:
      • Costuri asociate cu elaborarea și depunerea documentațiilor necesare pentru obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor legale pentru proiect.
    3. Expertizare Tehnică:
      • Cheltuieli pentru evaluarea și expertizarea tehnică a proiectului și a documentațiilor asociate.
    4. Certificarea Performanței Energetice și Auditul Energetic al Clădirilor:
      • Costuri pentru certificarea performanței energetice a clădirilor implicate în proiect și pentru realizarea auditului energetic.
    5. Proiectare:
      • Temă de Proiectare: Elaborarea conceptului de proiect și a cerințelor preliminare. Studiu de Prefeabilitate: Analiza preliminară a fezabilității tehnice și economice a proiectului.
      • Studiu de Fezabilitate/ Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenții și Deviz General: Documentație detaliată pentru avizarea lucrărilor și estimarea costurilor.
      • Documentații Tehnice pentru Avize/ Acorduri/ Autorizații: Elaborarea documentațiilor tehnice necesare pentru obținerea avizelor și autorizațiilor.
      • Verificarea Tehnică de Calitate a Proiectului Tehnic și a Detaliilor de Execuție: Asigurarea conformității proiectului cu cerințele și normativele în vigoare.
      • Proiect Tehnic și Detalii de Execuție: Elaborarea detaliată a proiectului tehnic și a specificațiilor de execuție.
    6. Asistență Tehnică:
      • Asistență Tehnică din Partea Proiectantului: Suportul continuu oferit de către proiectant pe parcursul implementării proiectului.
      • Dirigenție de Șantier: Supravegherea și coordonarea activităților de construcție pe șantier. Coordonator în Materie de Securitate și Sănătate: Asigurarea respectării normelor și standardelor de securitate și sănătate în muncă pe șantier.
  4. Cheltuieli cu active necorporale - se cuprind cheltuielile cu achiziţionarea activelor necorporale exclusiv legate de funcționarea mijloacelor fixe care se achiziționează în vederea desfășurării activității finanțate: programe informatice, utilizarea IT și a proprietății intelectuale: brevete, licențe, mărci comerciale, inclusiv elemente care conduc la digitalizarea doar a activității legată de codul CAEN pentru care se solicită finanțare: programe informatice, utilizarea IT și a proprietății intelectuale: brevete, licențe, mărci comerciale, inclusiv elemente care conduc la digitalizarea doar a activității legată de codul CAEN pentru care se solicită finanțare.
  5. Cheltuieli pentru organizarea de șantier și cheltuieli conexe organizării de șantier - aici intră lucrările de construcții și instalațiile aferente organizării de șsantier, dar și cele conexe acesteia.
  6. Cheltuili diverse și neprevăzute - acestea cuprindlucrările de construcții și instalații aferente organizării de șsantier și conexe acesteia.
  7. Cheltuieli cu achiziționarea de instalații sau echipamente specifice economiei circulare - cheltuieli pentru achiziționarea de instalații sau echipamente specifice pentru activități din domeniul economiei circulare sau activități de dezvoltare de noi lanțuri de aprovizionare ecologice.
  8. Cheltuieli pentru promovarea amprentei de mediu a produsului/ organizarea studiilor privind amprenta de carbon
  9. Cheltuieli pentru sprijinirea designului produsului
  10. Cheltuieli pentru activități de marketing și internaționalizare
  11. _Cheltuieli pentru cote:
    • cota aferentă Inspectoratului de Stat în Construcţii, calculate potrivit prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    • cota aferentă Inspectoratului de Stat în Construcţii, calculate potrivit prevederilor Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată;
    • cota aferentă Casei Sociale a Constructorilor-CSC, în aplicarea prevederilor Legii nr. 215/1997 privind Casa Socială a Constructorilor.

Cheltuieli neeligibile

  • Cheltuieli pentru amenajarea terenului, inclusiv demolări, demontări, dezafectări, defrișări, evacuări de materiale rezultate, devieri de rețele de utilități, sistematizări pe verticală, drenaje, epuizmente, exclusiv cele aferente realizării lucrărilor pentru investiția de bază, devieri de cursuri de apă;
  • Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică, inclusiv studii de teren, rapoarte privind impactul asupra mediului, documentații-suport pentru obținerea de avize, acorduri și autorizații, expertizare tehnică, certificarea performanței energetice și auditul energetic al clădirilor, proiectare, asistență tehnică;
  • Cheltuieli pentru achiziționarea de imobile (teren/clădire);
  • Cheltuieli pentru procurarea de bunuri care intră în categoria obiectelor de inventar;
  • Cheltuieli pentru achiziționarea echipamentelor/utilajelor/instalațiilor de lucru care funcționează prin arderea combustibililor fosili (inclusiv biocombustibili), fiind eligibile doar cele alimentate exclusiv electric;
  • Cheltuieli pentru achiziționarea autovehiculelor și a mijloacelor de transport, cu excepția celor din clasele: 2.3.6.1, 2.3.6.1.1., 2.3.6.1.2., 2.3.6.2., 2.3.6.2.1., 2.3.6.2.2., 2.3.6.3., 2.3.6.3.1., 2.3.6.3.2., 2.3.6.4., 2.3.6.4.1., 2.3.6.4.2., 2.3.6.4.3., 2.3.6.4.4., 2.3.6.5;
  • Cheltuieli pentru lucrări de construcție/extindere pentru spații destinate exclusiv desfășurării activităților administrative;
  • Cheltuieli aferente investițiilor în active necorporale destinate întregii activități a solicitantului de finanțare; Cheltuieli aferente investițiilor în programe informatice (aplicație), rezolvarea unor probleme specifice derulării întregii activități a solicitantului de finanțare și care nu sunt destinate derulării activității pe codul CAEN pentru care solicită finanțare;
  • Cheltuieli cu investițiile ce fac obiectul dublei finanțări care vizează aceleași costuri eligibile;
  • Cheltuieli cu achiziționarea de dotări/echipamente/utilaje second-hand;
  • Cheltuieli privind achiziționarea de bunuri pentru care taxa pe valoarea adăugată recuperabilă nu se poate recupera în temeiul legislației naționale privind TVA-ul;
  • Cheltuieli cu amortizarea, leasingul, costurile operaționale, de funcționare, de testare și întreținere a obiectivelor finanțate prin proiect;
  • Cheltuieli administrative generale, inclusiv salariile personalului general de administrație, chiriile, reparațiile imobilizărilor de interes general în administrație, energie, combustibil și alte consumuri similare, cheltuieli administrative gospodărești;
  • Cheltuieli financiare, inclusiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rate și dobânzi aferente creditelor;
  • Cheltuieli pentru amenzi, penalități, dobânzi, cheltuieli de judecată și cheltuieli de arbitraj;
  • Cheltuieli pentru activități cu produse cu caracter erotic sau obscen, jocuri de noroc, și cele care contravin bunelor moravuri, ordinii publice și/sau prevederilor legale în vigoare;
  • Cheltuieli pentru activități de astrologie și spiritism, inclusiv online, servicii personale de tipul: servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, servicii ale agențiilor matrimoniale, video chat online pentru consiliere matrimonială și psihologică;
  • Cheltuieli pentru sisteme de minare/stocare pentru criptomonede, tablete și telefoane mobile.

Resurse

Lista codurilor CAEN eligibile

Ghidul Solicitantului

Grila de evaluare tehnică și financiară