Programul regional Sud-Vest Oltenia 25.000 - 300.000 Euro pentru microîntreprinderi
Data publicării: 18-06-2024
Categorie: Servicii
Microîntreprinderile din regiunea de dezvoltare Sud Est au acum oportunitatea de a accesa finanțare pentru investiții în dezvoltarea și modernizarea afacerilor lor. În cadrul acestui program, valoarea finanțării variază între 25.000 și 300.000 de euro, oferind astfel sprijin financiar diverselor nevoi ale microîntreprinderilor.
0746094658
0746094658
porconsultbusiness@gmail.com
Beneficiari
Microîntreprinderile din mediul urban.
Perioada pentru depunere
25.06.2024, 12:00 - 25.07.2024, 12:00
Interval financiar
Minim: 25.000 euro
Maxim: 300.000 euro
Contribuție și cofinanțare
Contribuția proprie este de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Eligibilitate
La momentul depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă sediul social în Regiunea Sud-Vest Oltenia, cel puțin începând cu 1 ianuarie 2022.
Solicitantul de finanțare nu se încadrează în categoria întreprinderilor aflate în dificultate în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, adică anul 2022.
Solicitantul este o societate sau o societate cooperativă clasificată ca microîntreprindere urbană.
Locul de implementare a proiectului se află în mediul urban din Regiunea Sud-Vest Oltenia.
Solicitantul a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare unui an fiscal complet înainte de depunerea cererii de finanțare, adică a fost înființat cel târziu la 31 decembrie 2021.
Solicitantul de finanțare a obținut profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, adică în 2022 (Profit din exploatare > 0).
Solicitantul nu a avut activitatea suspendată temporar în anul curent depunerii cererii de finanțare (2023) și în anul fiscal anterior (2022).
Solicitantul nu are datorii către bugetul de stat sau bugetul local.
În anul anterior depunerii proiectului, solicitantul a avut un număr mediu de locuri de muncă de cel puțin 1 - fără a lua în calcul locurile de muncă nou create în activități de suport: administrativ, contabilitate, juridic etc.
Cheltuieli eligibile
- Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică (finanțabile prin ajutor de minimis), cu încadrarea în limitele ratei forfetare privind costurile directe și indirecte:
1.1 Obținere avize, acorduri, autorizații - se includ cheltuielile pentru:
obținerea/prelungirea valabilității certificatului de urbanism;
obținerea/prelungirea valabilității autorizației de construire/desființare;
obținerea avizelor și acordurilor pentru racorduri și branșamente la rețele publice de apă, canalizare, gaze, termoficare, energie electrică, telefonie etc.;
obținerea certificatului de nomenclatură stradală și adresă;
întocmirea documentației, obținerea numărului cadastral provizoriu și înregistrarea terenului în cartea funciară;
obținerea acordului de mediu;
obținerea avizului P.S.I.;
alte avize, acorduri și autorizații;
1.2 Consultanță - se includ cheltuielile efectuate pentru:
a) plata serviciilor de consultanță la elaborarea cererii de finanțare și a planului de afaceri;
b) plata serviciilor de consultanță în domeniul managementului de proiect;
c) plata serviciilor de consultanță la elaborarea, organizarea și derularea procedurilor de achiziții;
1.3 Proiectare și inginerie - se includ cheltuielile pentru elaborarea documentațiilor necesare obținerii acordurilor, avizelor și autorizațiilor aferente obiectivului de investiție (documentații ce stau la baza emiterii avizelor și acordurilor impuse prin certificatul de urbanism, documentații urbanistice, studii de impact, studii/expertize de amplasament, studii de trafic). Pentru lucrările de intervenții la construcții existente se includ cheltuielile efectuate pentru expertizarea tehnică.
1.4 Studii de teren - se cuprind cheltuielile pentru studii geotehnice, geologice, hidrologice, hidrogeotehnice, fotogrammetrice, topografice și de stabilitate ale terenului pe care se amplasează obiectivul de investiție.
1.5 Asistență tehnică – se include cheltuielile efectuate, după caz, pentru:
asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuție a lucrărilor (în cazul în care aceasta nu intră în tarifarea proiectului);
plata diriginților de șantier, desemnați de autoritatea contractantă, autorizați conform prevederilor legale pentru verificarea execuției lucrărilor de construcții și instalații.
- Cheltuieli pentru amenajarea terenului (finanțabile prin ajutor de minimis):
Amenajarea terenului - se includ cheltuielile efectuate la începutul lucrărilor pentru pregătirea amplasamentului și care constau în demolări, demontări, dezafectări, defrișări, evacuări materiale rezultate, devieri rețele de utilități din amplasament, sistematizări pe verticală, drenaje, epuismente - exclusiv cele aferente realizării lucrărilor pentru investiția de bază, devieri de cursuri de apă.
Amenajări pentru protecția mediului și aducerea la starea inițială - se includ cheltuielile efectuate pentru lucrări și acțiuni de protecția mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural după terminarea lucrărilor, precum plantare de copaci, reamenajare spații verzi.
Cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții (finanțabile prin ajutor de minimis):
Se includ cheltuielile aferente asigurării cu utilitățile necesare funcționării obiectivului de investiții, precum: alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, telecomunicații etc., care se execută pe amplasamentul delimitat din punct de vedere juridic, ca aparținând obiectivului de investiție, precum și cheltuielile aferente racordării la rețelele de utilități.Cheltuieli pentru investiția de bază (finanțabile prin ajutor de minimis)
4.1 Construcții și instalații - includ cheltuielile necesare pentru construirea, extinderea sau modernizarea spațiilor de producție/prestare servicii ale microîntreprinderii. Acestea cuprind execuția tuturor lucrărilor incluse în obiectivul de investiție: clădiri, construcții speciale, și instalații aferente, cum ar fi instalații electrice, sanitare, de alimentare cu gaze naturale, de încălzire, ventilare, climatizare, P.S.I., telecomunicații și altele necesare funcționării obiectivului.
4.2 Dotări (utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu și fără montaj) - includ cheltuielile pentru achiziționarea utilajelor, echipamentelor tehnologice și funcționale, precum și montajul acestora, inclusiv rețelele aferente necesare funcționării.
a) Cheltuieli cu achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, și alte mijloace fixe conform reglementărilor în vigoare.
b) Cheltuieli cu achiziționarea de instalații și echipamente pentru eficiență energetică și utilizarea surselor regenerabile/alternative de energie.
c) Cheltuieli cu achiziționarea de instalații și echipamente pentru activități în economia circulară, cum ar fi reciclarea și eco-designul.
Este obligatorie includerea unor măsuri de creștere a eficienței energetice/energie verde în valoare de minim 5% din costurile eligibile ale proiectului, cu posibilitatea opțională de a include măsuri pentru economia circulară, fără ca suma totală a acestora să depășească 15% din valoarea eligibilă a proiectului.
4.3 Active necorporale - includ:
Cheltuieli cu achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice și alte drepturi similare.
Cheltuieli cu activități pentru dezvoltarea de instrumente de comercializare online a produselor/serviciilor proprii.
Activele necorporale trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Utilizare exclusivă în cadrul unității care primește ajutorul.
- Amortizabilitate conform legislației în vigoare.
- Achiziționate de la terți fără legături cu beneficiarul ajutorului.
- Rămânere asociate proiectului pentru cel puțin trei ani de la finalizarea plății finale în cadrul proiectului.
Valoarea eligibilă a activelor necorporale nu poate depăși 20% din valoarea eligibilă a activelor corporale incluse în proiect.
- Alte cheltuieli (finanțabile prin ajutor de minimis)
5.1 Organizare de șantier (conform HG nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice):
Lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier.
Cheltuieli conexe organizării de șantier.
5.2 Comisioane, cote și taxe - includ:
- Cota aferentă Inspectoratului de Stat în Construcții pentru controlul calității lucrărilor de construcții.
- Cota pentru controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism și pentru autorizarea lucrărilor de construcții.
- Cota aferentă Casei Sociale a Constructorilor.
- Taxe pentru acorduri, avize și autorizații de construire/desființare.
5.3 Cheltuieli diverse și neprevăzute - sunt considerate eligibile dacă sunt detaliate corespunzător prin documente justificative și nu depășesc 10% din valoarea eligibilă a cheltuielilor incluse la Cap. 4 "Cheltuieli pentru investiția de bază" - punctul Construcții și instalații. Cheltuielile diverse și neprevăzute vor fi utilizate în conformitate cu legislația privind achizițiile publice și vor face referire la modificările contractuale apărute în timpul execuției.
Cheltuieli cu activitățile obligatorii de publicitate și informare aferente proiectului (finanțabile prin ajutor de minimis) - sunt eligibile conform ghidului solicitantului (cap. 3.21) și prevederilor contractului de finanțare, în limitele ratei forfetare pentru costurile directe și indirecte.
Cheltuieli cu activități specifice priorității de investiție (finanțabile prin ajutor de minimis)
7.1. Cheltuieli cu activități de certificare/recertificare a produselor, serviciilor și proceselor de către un organism de certificare acreditat.
7.2. Cheltuieli cu activități de certificare/recertificare a sistemelor de management al calității (ISO 9001), al mediului (ISO 14001), al siguranței alimentelor (ISO 22000), al sănătății și securității ocupaționale (ISO 45001), al securității informațiilor (ISO/IEC 27001), al energiei (ISO 50001), al calității pentru dispozitive medicale (ISO 13485), al serviciilor IT (ISO/IEC 20000), al responsabilității sociale (SA 8000), simple sau integrate.
7.3. Cheltuieli cu activități de internaționalizare, inclusiv:
a) Participarea la târguri, misiuni comerciale, expoziții internaționale în afara României, ca expozant. Cheltuielile eligibile includ taxa de participare, închirierea standului, transportul și cazarea pentru maximum 2 delegați, precum și transportul și depozitarea mostrelor și materialelor promoționale.
b) Cheltuieli legate de adaptarea proceselor tehnologice de producție la standardele și cerințele piețelor de export, modelarea afacerii și cunoașterea teritoriilor străine.
c) Cheltuieli pentru crearea de parteneriate și cooperare interregională.
7.4. Cheltuieli cu activități de dezvoltare a competențelor personalului în adoptarea tehnologiilor avansate în domeniile de specializare inteligentă regională și utilizarea echipamentelor achiziționate, în limita a 500 euro/angajat.
Cheltuieli neeligibile
achiziţionarea de terenuri şi/sau construcţii;
cheltuielile cu leasingul;
penalități;
costuri de personal;
cheltuielile cu achiziţionarea autovehiculelor şi a mijloacelor de transport, aşa cum sunt ele clasificate în subgrupa 2.3 "Mijloace de transport" prevăzută în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările ulterioare, indiferent de domeniul de activitate al solicitantului ori de domeniul de activitate în care se doreşte realizarea investiţiei propuse prin proiect, cu excepţia clasei 2.3.6 "Utilaje şi instalaţii de transportat şi ridicat";
cheltuielile efectuate înainte de semnarea contractului de finanţare, cu excepţia celor categoriei ”Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică” (pct 3.1, 3.2, 3.3 3.4 ( doar punctul a));
amortizarea;
cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rate şi dobânzi aferente creditelor;
costurile operaţionale, de funcţionare, de testare şi întreţinere;
cheltuielile prevăzute la art. 10 din HG. nr. 873/2022 pentru stabilirea cadrului legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiar în cadrul operațiunilor finanțate în perioada de programare 2021-2027 prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune și Fondul pentru o tranziție justă, respectiv:
cheltuieli cu auditul financiar extern;
contribuţia în natură;
alte cheltuieli care nu se regăsesc in categoria celor eligibile așa cum au fost definite in cadrul acestui document;
cheltuieli cu elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate şi a documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii, elaborarea proiectului tehnic, verificarea tehnica de calitate a PT si DTE;
costuri administrative: costuri de management care nu pot fi asociate producției ori vânzării (salariile personalului general de administrație); chiriile şi reparațiile ale imobilizărilor de interes general în administrație; energie, combustibil şi alte consumuri similare; cheltuieli administrativ - gospodăreşti; alte cheltuieli generale de administrație;
cheltuielile în numerar, (cu excepția costurilor de personal și cheltuielilor de deplasare cand acestea fac parte din categoria costurilor eligibile in apel);
amenzi, penalităţi, cheltuieli de judecată şi cheltuieli de arbitraj;
cheltuielile efectuate în sprijinul relocării potrivit art. 66 din Regulamentul (UE) 2021/1.060;
amenzi, penalităţi, cheltuieli de judecată şi cheltuieli de arbitraj;
cheltuielile excluse de la finanţare potrivit art. 9 din Regulamentul (UE) 2021/1.058;